Salata od rukole, krompira, prokelja i špargle

 Salata of krompira, prokelja, špargle i rukole

Kuvani krompir, prokelj, špargle i rukola, pomešane, na belom tanjiru
Topla, utešna i zadovoljavajuća, ova salata objedinjuje neke od najlekovitijih kuvanih povrća – špargle, prokelj i krompir – sa svežim lisnatim zelenilom, začinskim biljem, lukom i jednostavnim prelivom. Rezultat je jednostavan i ukusan obrok. Ovaj recept dolazi iz revidiranog i proširenog izdanja medicinskog medija.

 

Neke od fitokemikalija koje se nalaze u špargli su inhibitori toksina (činjenica koja je još nepoznata nauci). To znači da kada se toksini kao što su DDT, drugi pesticidi i teški metali izbace iz organa, ove specijalizovane fitohemikalije ostaju i odbijaju nove toksine da se tamo zadrže.

 

Prokelj je sjajan za zglobove, plus pomaže u snižavanju lošeg holesterola, povećanju dobrog holesterola, pročišćavanju jetre i drugih gustih sunđerastih organa kao što je slezina i pročišćavanju krvi.

 

Krompir pomaže u stvaranju skladištenja glikogena, samog resursa koji nas štiti od problema sa šećerom u krvi, debljanja, masne jetre i sindroma prljave krvi.

 

Rukola izaziva blagi efekat pročišćavanja unutar jetre, sa neotkrivenim fitokemijskim jedinjenjima koja omogućavaju jetri da odluči o ozbiljnosti čišćenja i o tome koje toksine bezbedno želi da oslobodi.

 

 

Sastojci:

 

4-5 krompira (oko 3 šolje grubo iseckanih)

1 šolja seckanog prokelja

1 šolja seckane špargle

1/2 šolje tanko isečenog slatkog luka

1/4 šolje svežeg peršuna, grubo iseckanog

1/4 šolje grubo seckanih listova svežeg bosiljka

1 kašičica sušenog timijana

2 kašike limunovog soka

1 kašika čistog javorovog sirupa

4 šolje rukole

2 šolje seckanog lista puter, romana i/ili zelene salate

 

Uputstvo:

 

Da biste pripremili krompir, dodajte 50 ml vode u lonac srednje veličine, dovedite ga do ključanja i dodajte korpu za kuhanje na pari. Stavite krompir u korpu, poklopite i kuvajte na pari 15-20 minuta, dok krompir ne omekša.

 

Da biste pripremili prokelj, kuvajte na pari 10 minuta, dok ne omekša.

 

Da biste pripremili špargle, kuvajte na pari 5 minuta, dok ne omekšaju.

 

Da biste pojednostavili gornji proces, slobodno kuvajte krompir, prokelj i špargle zajedno u jednoj velikoj korpi. Da ništa ne bude prekuvano, počnite sa dinstanjem krompira, pa 5-10 minuta kasnije dodajte prokelj. Posle još 5 minuta dodajte špargle. Kuhajte na pari dodatnih 5 minuta ili dok sav sadržaj korpe za paru ne omekša.

 

Uklonite krompir, prokelj i špargle i stavite ih u veliku činiju. Ostavite da se ohlade 10 minuta, a zatim dodajte luk, peršun, bosiljak, sušeni timijan, limunov sok, javorov sirup, rukolu i zelenu salatu. Pomešajte ravnomerno. Poslužite odmah.

Količina je za dve osobe.

 

Još ukusnih, lekovitih recepata, možete naći u knjigama: Medicinski Medijuma- Tajne iza hroničnih i misterioznih bolesti  i Čišćenje organizma

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.