Ako tragate za odgovorom na pitanje kako se pokrenuti sa mrtve tačke iskreno bih volela da ovde pronadjete odgovor. Zato ću nastojati da vam ispod navedem 9 načina ili alata koji vam mogu pomoći u tome.

Jer nimalo nije prijatno biti u osećaju bespomoćnosti. Dok nas ljudi sa strane posmatraju i misle da smo lenji, neodgovorni, nezainteresovani,  nama nad glavom stoje oblaci, u glavi magla, u telu odsustvo energije i pitamo se šta se dešava, očajnički  tražeći odgovor kako da izadjemo iz tog začaranog kruga mrtve tačke. A život ne čeka. Treba učiti, zaraditi, nahraniti, preživeti, izlečiti se, isceliti se, živeti,stvarati, uživati, putovati, voleti… šta god vaša ključna reč jeste u ovom trenutku.

Ponekad nam to liči i na živi pesak koji nas uvlači u sebe. Iako se trudimo, radimo, „ginemo“ deluje nam da samo još više tonemo. I da se davimo.

Ili možda to nije slučaj sa nama. Mi smo ti koji su puni života, imamo puno energije, elana  ali neko naš bliznji, dete, partner, muž, žena, brat, sestra, otac, majka,prijatelj, nam deluju tako i ne znamo kako da im pomognemo.

Jer  samo onaj ko se nije našao u takvom stanju osećaja bespomoćnosti ne može da razume  šta se dešava. Razlozi i uzroci mogu biti mnogi. Ali ono što je važno znati jeste da rešenje postoji i tome svedoče mnogi koji su se nalazili u takovm stanju ali su uspeli da se pokrenu i ostvare uz njihovu pomoć:

1. Bahove cvetne esencije i seansa sa Bahovim praktičarem

devojka ispred polja sa cvećem

 

 

Detaljnije o njima možete pročitati na strani  Šta su Bahove cvetne esencije  a evo uzroka koji mogu dovesti do toga da vam je teško da se pomerite sa mrtve tačke, možda je neki od njih upravo vaš: 

 – preživljena trauma  koja vas je „zakucala u jedno mesto“ usled koje ste  stali iako ste nekada bili puni života. Zamrzli ste svoja osećanja, “skamenili”se. Zato nema pokreta.

-strah od odredjenih situacija, i onda da bismo ih izbegli, i da ne bismo ušli u iste, mi ostanemo da stojimo u mestu. Strah od naizvesnosti, novih nepoznatih situacija.

-osećaj stalne strepnje,  nedefinisani strah, ne možemo prepoznati šta mu je uzrok ali postoji doza strepnje, slutnje, koja nas opet remeti da normalno funkcionišemo

-nedostatak samopouzdanja za koji imate osećaj da je uvek postojao u vama,  ili ona vrsta nedostatka samopouzdanja koju ste osetili nakon nekih situacija koje ste doživeli kao lični neuspeh i izgubili nadu da u nečemu možete uspeti. Izgubili ste nadu u novu šansu.

-ništa vam nema smisao, niti imate predstavu kojim biste putem uopšte mogli krenuti, zato stojite tu gde jeste

-osećate nesigurnost u svoje razmišljanje, osećaje, ne čujete jasno sebe, svoju intuiciju, ne verujete sebi 

-možda vaše pokretanje sa mrtve tačke nije u interesu neke osobe do koje vam je stalo, pa onda radije birate da budete tu gde jeste i da ne menjate ništa, dok jedan deo vas želi da se pokrene i tu nastaje konflikt u vama.

-neodlučni ste – niste u mogućnost da izaberete izmedju dva rešenja. Ni jedno vam se ne čini dovoljno dobro.

-teško uspostavljate odnose sa ljudima, a smatrate da bi vam oni prijali i pokrenuli  a ne znate kako da ih uspostavite. Osećate se izolovano od celog sveta i usamljeno.

-stalno odugovlačite i kada treba da preduzmete nešto vi ste umorni od tog silnog razmišljanja i „bivanja u glavi“ i slušanja svih tih argumenata koji su često čiste konstrukcije vašeg uma koje nemaju mnogo veze sa realnošću

-imate misli pune briga koje vas opterećuju i blokiraju

-imate sklonost perfekcionizmu i velikih zahteva od sebe usled kojih se iscrpite

-zauzeti ste kritikom drugih:)

– i mnogi drugi razlozi..Možda je vaš neki od tih drugih.

A često razloga nismo ni svesni.Da jesmo, znali bismo i rešenje.

Preparatima Bahovih cvetnih esencija, uz pomoć Bahovog praktičara, ili sami, upoznavanjem sa cvetnim esencijama i načinom na koji biramo cvetnu esenciju za naše stanje,  ta stanja možete promeniti i pokrenuti se sa mrtve tačke. Možete:

1.  iscelite traume i „odmrznuti  se“

2. da prihvatite ili smanjite strah, i krenete zajedno sa njim ruku pod ruku napravite prvi, drugi, treći korak, stičete novo iskustvo sa manje straha,sve dok ne  konstatujete da straha više nema.

4.  da se povežete sa svojim samopouzdanjem, da povratite nadu.

5. da pronadjete pravac u kom biste se kretali, i smisao toga

6. da jasnije čujete sebe, svoje potrebe i svoju intuiciju, da verujete sebi i svojim osećajima.

7. da sagledate širu sliku da nema veće dobrobiti za svako biće pa i za njegovo  okruženje od tog da osoba živi sebe, svoju istinu i svoje autentične potrebe. Ostalo mogu biti samo konstrukcije i iluzije na kojima se odnos zasniva i veštački održava i stvara privid da ako mi stojimo u mrtvoj tački i ne pomeramo se ka svojim potrebama, da to može biti dobro za drugu osobu. To nije istina. To je samo privid da je nekome tu dobro. Nijedno trpno stanje ne koristi nikome.

U redu je ukoliko odredimo neki rok do kog prihvatimo da budemo u stanju trpnje imajući svest da je privremeno i da je to mera koju možemo da podnesemo. Sve preko toga nije zdravo, po nas niti po bilo koji naš odnos.

8. da postanete odlučniji

9. da se otvorite ka svetu, da shvatite da time što postajete otvoreniji za ljude, i intimniji sa njima, ne gubite svoju slobodu. Olakšava vam  komunikaciju sa drugim ljudima.

10. da postanete proaktivniji

11. da utišate misli koje su pune brige i iz kojih ne proiziloazi nikakva zaključak niti akcija,koje se vrte kao pokvarena ploča i ne služe ničemu. 

12. da sagledate da perfekcija ne postoji i da težnja ka njoj nije dobra ukoliko nas blokira. Dobra je dok nam služi na pravi način, da ostvarimo kvalitet i ukoliko nas vodi ka pomeranju granica, sjajno.  Ali ukoliko vas blokira onda treba „olabaviti“ i dopustiti sebi nesavršenost.

2. Pravilo pet sekundi

devojka u skoku i punoj snazi

Kao što u naslovu rekoh   ja a u svojoj knjizi Pravilo 5 sekundi Mel Robins, za svaku promenu potrebno je samo 5 sekundi odvažnosti.

Potrebno je samo 5 sekundi da:

 • postanete samouvereni
 • razbijete naviku odlaganja poslova i sumnji u sebe
 • pobedite strah i nesigurnost
 • prestanete da brinete i postanete srećniji
 • hrabro podelite ideje
 • i naravno pokrenete se sa mrtve tačke

 • Zvuči nemoguće, ali nije! Reč je o nauci. Život se menja donošenjem ovakvih odluka.U stvari, to je jedini način na koji se uopšte može napraviti promena.
 • I u knjizi Pravilo 5 sekundi je naučno objašnjeno to pravilo i zašto ono uvek uspeva i kako je promenilo živote mnogim ljudima širom sveta. Ovo pravilo se lako uči i njegov učinak je neverovatan. Pomoći će vam da živite, volite, radite i govorite s mnogo više samopouzdanja i odvažnosti. Čim ga naučite odmah možete početi da ga primenjujete i uvek će biti pored vas kad vam zatreba.

Jednostavno

5…4…3…2…1! Kreni! 

Knjiga – Pravilo pet sekundi – Mel Robins

 

 

Detoksikacija organizma – eliminacija teških metala i ostalih zagadjivača našeg tela i adekvatan način ishrane obezbedjivanjem nutritijenata koji su neophodni našem organizmu

Često mislimo da to što se ne pokrećemo  je stvar psihološke prirode, nedostatka motivacije ili  lenjosti, medjutim vrlo često može biti fizičke i fiziološke prirode kao  npr da nam teški metali prave mentalnu maglu, neodlučnost, nemogućnost, nejasnoće, manjak koncentracije, hroničan umor, rasutu pažnju, nemogućnost pokretanja, fizičke bolove, strahove, depresije, osećaj beznadja, panične napade itd, itd.

Mnogo je različitih posledica pristva teških metala u mozgu, kojih manje više imamo svi jer se nalaze u svemu što nas okružuje. Od pasti za zube, parfema, šampona, hemijskih sredstava za čišćenje kuće, konzervi u kojima se nalazi hrana,  plombi u zubima.

Takodje od raznih hemikalija, pesticida, herbicida, aditiva, u našoj hrani- voću, povrću, mesu. Prisustvo virusa i bakterija koje je teško detektovati zvaničnim metodama, takodje su izvor naše bespomoćnosti. I često se dešava da osetimo olakšanje kada su nam svi rezultati u redu ali vrlo brzo shvatimo da naš problem ili tegoba i dalje postoje.

O tome i kako da pomognemo sebi i očistimo svoj organizam na  ispravan način govori Medicinski Medijum u svojim knjigama.  Njegov recept za detoks smuti za eliminaciju teških metala je pomogao mnogima da se istih oslobode i vrate jasnoću i birstrinu misli u svoj život.

Još neki koraci koji su potrebni da se sprovedu su:

 • sprovesti neke od protokola za detoksikaciju organizma da bi hrana dospela tamo gde treba jer uglavnom ne dospeva 

 • izbaciti iz ishrane namirnica koje hrane patogene i ne dospevaju do naših organa zbog čega oni ne mogu zdravo da funkcionišu
 • unositi namirnice koje su potrebne za zdravo funkcionisanje našeg organizma.

 Bihejvjoralna terapija

 Kognitivni model smatra da za naša osećanja i ponašanje nije bitno šta nam se dešava, već kako mi procenjujemo te dogadjaje. Kod osoba koje imaju psihičke probleme uglavnom se mogu naći različite greške u logičkom procenjivanju poput generalizacije, katastrofiranja, mentalnog filtra, koji dovode do pojave takozvanih negativnih automatskih misli.

Takođe, kako će neko procenjivati realnost zavisi i od iskustva koje ima, i to još od najranijeg uzrasta. Sva ta iskustva su smeštena u strukture koje nazivamo šemama i one imaju veoma bitnu ulogu, s obzirom da na osnovu pozitivnog ili negativnog iskustva koje je smešteno u njima, procenjujemo sebe, svet oko sebe, prošlost, sadašnjost i budućnost. Kognitivne tehnike su usmerene ka prepoznavanju i izmeni automatskih misli, a dublje promene se dobijaju intervencijama na nivou šema.

Osobe koje imaju psihičke tegobe ispoljavaju ponašanja poput reakcija izbegavanja i bežanja,  bespomoćnog ponašanja ili, nemaju u svom repertuaru ponašanja određene veštine, poput veštine adekvatne komunikacije i sl. Bihejvioralne tehnike su usmerene ka izmeni  te vrste ponašanja i sticanju novih veština. Tehnike su jasno strukturisane i mogu se lako primeniti“

https://www.stetoskop.info/psihologija-danas/kognitivno-bihejvioralna-terapija

5. Obratiti se za pomoć bliskoj ili stručnoj osobi

ljudi koji pomažu jedni drugima

Ukoliko imate mogućnosti tražite pomoć bližnjih da vam budu podrška . I ovo sam namerno pomenula jer može biti važna stavka u pokretanju. I nekome se to može podrazumevati a nekome biti nemoguća misija, bilo da ne umete da tražite pomoć, niste skloni tome ili se možda nalazite u još težoj situaciji da nemate od koga tražiti pomoć. Ali  ne gubite nadu da pomoć može doći sa neke strane. Za početak možda da se povežete sa tim osećajem da želite I hoćete pomoć I da se ne vezujete za način na koji će vam ta pomoć doći.Takodje postoje grupe na socijalnim mrežama na razne teme. U nekima od njih možete dobiti podršku i ideje.

 6.Donošenje odluke

 

Donesite odluku jer bez odluke se nećete pokrenuti. Za početak možete izabrati nešo manje zahtevno za šta ćete doneti odluku da ostvarite.  Odredite neku mikro radnju koja nije preterano zahtevna za vas u ovom trenutku za koju ćete se obavezati da ćete je obavljati svaki dan naredne  3 nedelje. Zašto je to važno i potrebno?

Ta odluka mora biti 100-postotna. Proverite prilikom donošenja odluke da li vam se pojavljuju neka uverenja koja govore da to nije moguće, ili da vi to ne možete itd itd. Ne pružajte im otpor samo uvidite da postoje uverenja koja vas drže u tom statičnom položaju. I dopustite im da budu takva kakva jesu. Napravite im prostor i pustite.

Ali opet donesite odluku, stopostotnu, celim svojim srcem. Ukoliko je to polovično znači odluka nije donešena. Potrebno je 100 % da bi odluka bila odluka. Ukoliko je manje od sto posto ponovo sagledajte koja uverenja, razlozi, izgovori vas ometaju da to bude 100 %. Doneti odluku stopostotno znači nemati plan B, nemati zadrške, nemati zaledjinu. Jer tim načinom donošenja odluke da nešto realizujete pravite celinu i jedinstvo sa samom realizacijom. 

I taj fenomen stopostotne odluke je zaista zanimljiv jer kada se na taj način donese onda je i sam uspeh sadržan u tome, onda je uspeh izvestan. I po mom iskustvu, kad god sam na taj način se pokretala uvek sam stigla do cilja koji želim da postignem.

O tome govori Amir Zoghy u svojim koučing programima.  Jednom od njegovih sjajnih programa imati besplatan pristup 30 dana. Možete pogledati na njegovom sajtu https://amirzoghi.com/

7.Kreiranje navike

 

Kreiranje navike  se nadovezuje na donošenje odluke i medjusobno prožima. Kako to i praktično izvesti možete saznati u knjizi Atomske navike – James Clear ili se prijaviti na njegovu mailing listu 

 

8.Pisanje jutarnjih stranica

girl who is sitting on the grass and writing in the notebook

Jutarnje stranice su 3 stranice sveske A5 koje ispisujete ujutru čim se probudite tako što zapisujete sve što vam prolazi kroz glavu, ne zaustavljajući se, ne procenjujući da li je dobro napisano ili nije. Bitno je samo pisati, bez prestanka. Kada ispišete 3 stranice zatvarate svesku, ne vraćate se, ne čitate, ne analizirate.

To je neka vrsta zapadnjačke meditacije gde samo posmatrate, dopuštate svemu što vam je u glavi, u podsvesti ili šta god da osećate da izadje na površinu, da pustite i dopustite da bude, bez ikakvih intervencija. Kroz te stranice mogu isplivati i vaša uverenja, i vaše želje i ono što smatrate da treba da preduzmete. Može biti samo „to do“ lista, a može biti niz nepovezanih ljutih, radosnih, smorenih ili kakvih god rečenica. Ono što jutarnje strane jesu i čine je da obezbedjuju siguran prostor za koji god vaš sadržaj. 

Više o njima možete naći u knjigama Julie Cameron koje nije prevedena na naš jezik . Tu imate i niz vežbi i 12 nedelja rada i prolazaka raznih tema uz pomoć kojih odblokiravate svoju kreativnost bilo da želite da se bavite ili se već bavite nekom vrstom umetnosti ili se osećate blokiranim u odredjenim aspektima života, 

Jednom rečju knjiga je primenljiva na sve situacije. Jedina koja je prevedena na naš jezik je Umetnikov put ali je nema na tržištu tako da ove  njene knjige koje preporučujem su na engleskom jeziku štampana opcija ili Kindle opcija.

Ona je jako uzbudljiva i uz pomoć nje možete mnogo saznati o sebi, i o svojim mogućnostima koje se graniče sa čudesnim.

9.Disanje

I poslednje, ali zapravo na prvom mestu po važnosti, bez kog naravno nije moguće postojati, je disanje.

Svakodnevno petnaestominutno izvodjenje vežbe svesnog disanja može promeniti dosta toga. Posebno kada primetimo tu mikro sekundu pauze izmedju udaha i izdaha i obratimo pažnju na tu pauzu a onda je i svesnoo možemo povećavati i do 5-10-15-20 sekundi.

Za početak u redu je i 5 minuta svesnog disanja ako ne možete duže, pa onda postepeno odvajajte više vremena za to.

Pošto je disanje ogromna tema, kao i njegovo višeslojno značenje i  svrha, ono zahteva ceo jedan post.

 

10.Zaključak

 

Rešenje postoji! Neodustajanje je način da do rešenja dodjemo, ma koliko teško ili nedostižno ili nemoguće delovalo. Treba se naoružati strpljenjem, naći informacije, osetiti da li je to za nas ili nije. Tu naravno nekada ne možemo jasno čuti istinu jer može biti sakrivena iza puno slojeva formiranih ograničavajućih uverenja, emocija ili toksina. Ne osudjujte  sebe zbog toga. 

Ono što pravi razliku jeste upravo akcija koja nekada podrazumeva unutrašnje a nekada spoljašnje pokrete. Ono što pravi razliku je neodustajanje i neodstupanje. Ok je imati puzu, ok je izgubiti kolosek. Ok je promeniti pravac. ALi ono što je važno je vraćati se u igru, u životni ring, u arenu života.

Kako da se pokrenete sa mrtve tačke?

Program u trajanju od 4 nedelje koji će vam pomoći da se pokrenete sa mrtve tačke i istrajete. Dobićete alate čijim korišćenjem ćete se garantovano pokrenuti ka onome što želite da postignete. Nisu zahtevni za primenu. Ukoliko želite da budete obavešteni o datumu početka ovog programa ostavite svoju email adresu na istinaozdravlju@gmail.com 

Koje od gore navedenih načina najviše rezonuje sa vama? Kada vam je najviše zaigralo srce? Podelite ispod u komentaru. Hvala.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.