Čišćenja jetre prirodnim putem je veoma važno za zdravo funkcionisanje jetre i za zdravlje generalno, jer uzrok mnogih hroničnih bolesti leži upravo u tromoj jetri.

Šta to znači? Znači da ukoliko želimo da se oslobodimo nekih hroničnih bolesti ili tegoba kojima ne uspevamo da nadjemo uzrok moramo da očistimo jetru jer uzrok upravo leži tu – ne unosimo nutritijente koji su joj potrebni da bi normalno i zdravo funkcionisala.

Da bismo je očistili moramo da saznamo koje su to namirnice koje trebaju jetri i koje je hrane a koje namirnice joj odmažu i čine toksifikovanom, umornom, tromom.

Ali hajde da krenemo redom.Da bismo mogli da brinemo o jetri potrebno je da znamo kako funkcioniše.

Zato slede odgovori na sledeća pitanja:

 1. Koja je funkcija jetre u našem organizmu?
 2. Zašto je jetra osnova i zašto ju je važno čistiti?
 3. Koji su simptomi koji nam ukazuju  da jetra nije u redu?
 4. Koja je je vrsta ishrane dobra za jetru?
 5. Da li je surutka dobra za jetru?
 6. Koji suplementi su dobri za pomoć jetri?

Koja je funkcija jetre u našem organizmu?

Jetra je drugi organ po veličini u našem organizmu, odmah  posle kože. I jedan od najvažnijih organa jer čisti krv od toksina, luči žuč, pomaže u varenju hrane, pomaže u borbi protiv infekcija. Neverovatno je pametna. Gospodar je u odvajanju dobrog i lošeg za naše telo. Zna sve elemente koji su u hrani. Uzima dobre kompnente i ostale prirodne hranljive sastojke i skladišti ih ili distribuira dalje. Sposobna je da se regeneriše.
Postoji autoput krvi koji se zove portalna vena jetre koja juri iz gastrointestinalnog trakta u  jetru. Ovaj krvni sud donosi vitamine, minerale, hranljive materije, hormone, kiseonik, hidrataciju ali nažalost i probleme.
Krv koja dolazi preko vene porte u jetru donosi resorbovane nutritivne ali i toksičke materijale iz celog crevnog područja  (https://sh.wikipedia.org/wiki/Jetra)

2. Zašto je jetra osnova i zašto je važno nju očistiti i snabdevati potrebnim nutritijentima?

 

 Zato što ima jednu od najvažnijih funkcija u organizmu a to je da ga štiti od infekcija, štiti sve mozak, srece i sve ostale organe od otrovnih supstanci kojima smo svakodnevno izloženi. Zato je važno čistiti jetru jer se u njoj sakuplja stotine različitih toksina, zagađivača i patogena kao što su pesticidi, herbicidi, fungicidi, lekovi na recept, aluminijum, olovo, bakar, živa, virusi, bakterije i još mnogo toga. To su toksini kojima smo okruženi u našem modernom svetu i sa kojima smo čak i rođeni u ovom svetu (ne zbog genetike, već zato što se prenose sa generacije na generaciju kroz porodičnu liniju). Oni su ono što nas čini bolesnima, što uzrokuje mnoge tegobe, misteriozne bolesti hronične bolesti, uključujući stanja za koja se veruje da su autoimune bolesti. Takodje uzrok šloga i infarkta su u nemogućnosti jetre da odvaja zdrave od nezdravih materija.

3.Koji su simptomi ukazuju da jetra nije u redu?

 

 Simptomi su: stalni umor, kada osećamo umor iako smo spavali,  i to ne samo fizički nego i psihički umor, hronični zatvor, nadimanje, podočnjaci, smušenost, manjak energije i koncentracije, konfuzija, neobjašnjivo gojenje, proširene vene, zapaljenja, nesaneci, problemi sa kožom, preosetljivost na hranu, ubrzano starenje, valunzi, kamen u žučnoj kesi, srčana palpatacije, problem sa raspoloženjem, sezonski afektivni poremećaj, uporna glad, reproduktivni  problemi, sindrom policističnih jajnika, miomi, endiometrioza, migrene, ekcem, akne, vrtoglavice, tremor,peckanje, utrnulost, mnoge druge koji su detaljno opisani u knjizi Entoni Vilijama Spašavanje jetre.

Postoje rani simptomi koje testovi ne mogu da otkriju.

Takodje, često se dešava da imamo ove simptome dugo a da prilikom analiza i pretraga dobijamo dobre rezultate. I onda sa informacijom da  je sve u redu na kratko se smirimo ali nakon kraćeg vremena i dalje konstatujemo da  imamo problem i ostajemo zbunjeni i imamo potrebu da nadjemo rešenje.

I treća opcija  je kada nam i rezultati pokazuju da postoji problematika.

Koja god opcija da je u pitanju treba pristupiti čišćenju jetre jer koliko god da živimo zdravim životom po nekim našim shvatanjima, ukoliko postoje odredjeni simptomi jetra traži svoju hranu koju joj ne dajemo. Jer nas simptomi pozivaju na to i upozoravaju da treba očistiti jetru – na pravi način. Ne onaj koji je podložan trendovima i finansijskim tokovima. Detaljnije o protokolima čišćenja jetre možete pročitati ovde(stranica protokoli čišćenja jetre)

4.Koja je je vrsta ishrane dobra za jetru i zašto?

 

 Jetra ima svoj imun sistem koji je još nepoznat nauci. Često pomislimo da nam nije dobro jetra. Ne, dobra je. Ona je samo gladna. Zato što radi naporno i uzima toksine ali joj mi ne dajemo pravu hranu. I onda gubi energiju i postaje troma. 

Ali ako joj damo pravu hranu i očistimo je ona će funkcionisati kako treba i  tako štitimo srce, mozak, štitimo sve organe. Ako joj ne damo pravi izvor hrane jetra je u problem.

Zato treba da bude nahranjena,da dobije adekvatni doručak, ručak, večeru i užinu.  I na nečiju žalost, njoj zasigurno ne treba  kafa i krofna. Jetra ne traži kafu i krofnu. Ona traži kiseonik, hidrataciju, šećer-GLUKOZU,minerale. To je gorivo jetre.

I sve to dobija, opet možda neko neće biti oduševljen ali je tako, iz voća i povrća. Jetra ne treba masnoće. Ona uzima  vitamine i nutrijente ako je okružena glukozom. Ako nema krompira u problemu je, krompir je važan za lečenje jetre. Zabluda je da krompir nije dobar. Jetri treba  šećer (GLUKOZA) u voću i u krompiru. Ne šećer iz krofni, bombona i pica.

Jabuke obezbeđuju aktivnu živu vodu koja hidrira jetru i podržava sposobnost jetre da hidrira vaše telo. Jabuke takođe izgladnjuju bakterije, kvasac i buđ iz crevnog trakta i jetre. Na taj način sprečavaju mulj iz žučne kese. Jabuke takođe mogu da rastvore kamen u žuči. Jedite jednu do tri jabuke dnevno (ili više) ako možete. Dve jabuke dnevno drže doktora podalje od nas.

Bobičasto šumsko voće su bogat lek za jetru. Jetra sadrži tip ćelije poznat kao Kupferove ćelije, a divlje borovnice posebno sadrže one vrste antioksidanata koje su potrebne Kupferovim ćelijama. Maline, kupine i borovnice su sve moćne isceljujuće namirnice za vašu jetru.

Špargle su bogate flavonoidima i moćnim antiinflamatornim jedinjenjima – one su poput prirodnog aspirina. Takođe izbacuju i uklanjaju masne ćelije i druge otrove. Špargle čiste, detoksifikuju i smiruju jetru.

Avokado u lečenju jetre

Banane – obezbedjuju glukozu jetri i one su antivirusne, antibakterijska, antigljivična

Rukola – izaziva nežno čišćenje jetre

Brokoli – sadrži neverovatna jedinjenja sumpora koja zaustavljaju bakterije. Odlični su za uklanjanje streptokoka koji se nalazi u jetri i limfnom sistemu, što je inače ono što uzrokuje akne

Prokelj – ima ista moćna jedinjenja kao brokoli

Paradajz – oni koriste kritične mikronutrijente, fitokemikalije, vitamine i minerale koji bukvalno zaustavljaju bolesti jetre svih vrsta. Paradajz pomaže jetri da bezbedno detoksikuje crvena krvna zrnca i leči jetru

Celer – kao prvo, sok od celera sadrži neotkrivene podgrupe mineralnih soli (koje se nazivaju klaster soli) koje uklanjaju membrane sa virusa tako da oni umiru i mogu se izbaciti iz tela. Ovu istinu istraživanje i nauka neće otkriti još oko 50 godina. Celer takođe obnavlja proizvodnju žuči u jetri, tako da se hlorovodonična kiselina ponovo nakuplja u želucu. Celer čisti jetru od toksina, a pomaže i u rastvaranju kamena u žuči.  Celer je najmoćniji za lečenje vaše jetre i neprikosnoven za zdravlja. Zato sa sokom od celera možete početi. I koja god da je problematika u pitanju sok od celera je broj 1.

Kajsije – osušene ili sveže, sadrže korisna fitohemijska jedinjenja.

Atlantic dulse – to su alge koje su sa  razlogom sastojak u smutiju za detoksikaciju teških metala Medicinskog Medijuma.

Korijander –  se vezuje za teške metale, tako da ih možete bezbedno ukloniti iz jetre i tela. Takođe sadrži fitokemijska jedinjenja koja se drže drugih uzročnika problema, kao što su neurotoksini i dermatoksini, koji završavaju u našoj jetri. Takodje je sastojak u smutiju za detoksikaciju teških metala Medicinskog Medijuma.

Krastavac – je saveznik  jetri. Oni pružaju hidratantnu vodu za jetru, baš kao i jabuke. Krastavci takođe čiste jetru.

Limun i limete –  poboljšavaju proizvodnju hlorovodonične kiseline (HCL) u želucu. Takođe čiste masnu jetru i pomažu u rastvaranju kamena u žuči.

Brusnice – rade mnoge poslove za jetru. Čiste duboke delove jetre. Oštra voćna kiselina u brusnicama ubija patogene. Takođe imaju ogromnu količinu vitamina C koji ubrzava oksidaciju ćelija.

Spanać ima mineralne soli i hranljive materije koje pomažu jetri. Takođe pomaže jetri da bolje prima vitamin B12.

5.Da li je surutka dobra za jetru?

Protein surutke je nikako ne odgovara jetri.

 

 

6.Koji suplementi oporavljaju jetru i obezbedjuju joj zdravo funkcionisanje?

 

 • 5-MTHF – za podršku zdravlju vašeg mozga.
 • Ashwagandha – za funkciju mozga, pomoć za suočavanje sa stresom, za zdrav san
 • Barley grass juice powder – sok od ječmene trave u prahu sadrži životne mikronutrijente kao što su gvožđe, kalcijum, selen, vitamin C i E, esencijalne aminokiseline i čitav niz drugih hranljivih materija.
 • B12 with adenosylcobalamin and methylcobalamin – svi žele da imaju energiju i napreduju. B-12 je neophodan za proizvodnju energije iz ugljenih hidrata, masti i proteina. Takođe je neophodan za zdrav nervni sistem, metaboličku funkciju i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca
 • Mačija kandža – posebna biljka koja podržava zdrav imuni sistem.
 • Hibiskus
 • Matičnjak – nežna, ali moćna biljka, matičnjak je od pomoći za umirivanje tela i umirivanje uma
 • Čaj ili tinktura od korena sladića
 • pirulina  – prepuna vitamina, minerala, aminokiselina, zdravih masti i do 70% biljnih proteina, i savršen je način da lako povećate unos hranljivih materija!
 • Vitamin C –  vitamin C je antioksidant koji podržava zdrav imuni sistem, kardiovaskularni sistem i zdravlje kože.
 • Cink

Detaljnije o ovom namirnicama a i suplementima možete naći u knjizi Spašavanje jetre.

Zaključak

Jedan jedini zaključak iz gore navedenog može da  postoji. Čišćenje jetre je važan i početni deo vašeg isceljenja. Ukoliko ste zdravi moja preporuka je da svesno birate šta jedete u odnosu na to šta pogoduje vašim organima i daje im gorivo za zdravo funkcionisanje.

Vaša jetra služi tome  da budete što je moguće duže zdravi i da vam spase život ukoliko je to potrebno. Ali potrebna joj je vaša pomoć da obavi svoj posao. Kada naučite kako da pravilno brinete o svojoj jetri i primenite informacije koje naučite, činite najbolje što možete za svoje zdravlje sada i u budućnosti.

Od ključne je važnosti da vodite računa o svojoj jetri i važno je znati šta da radite da biste izbacili toksine iz dubokog centra jetre i svih njenih slojeva.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.