Šta su Bahove kapi?

 Bahove kapi ili Bahove cvetne esencije su biljni preparati koji pomažu kod različitih emotivnih i mentalnih stanja koja nas remete, kao što su nervoza, pesimizam, bespomoćnost, ljubomora, posesivnost, strahovi, nedostatak koncentracije, nezadovoljstvo, umor, iscrpljenost usled bolesti i mnoga druga. Uzuzetna su podrška u teškim životnim situacijam.

U ovom članku:

 • Karakteristike Bahovih kapi
 • Za šta su sve dobre Bahove kapi?
 • Kako se koriste Bahove kapi?
 • Kako su nastale Bahove kapi?

Cvetne esencije su jednostavni, jeftini proizvodi iz prirode. Dr Edvard Bah je pošao od pretpostavke da je svako biće SREĆNO i ZDRAVO sve dok je u vezi, u harmoniji sa svojom prirodom, sa onim što jeste (ne onim što glumi da jeste). Kad se poremeti ta harmonija, javljaju se kao alarm ili kao posledice  emocije kao što je strah, nesigurnost, bes, očaj…

Dr Bah je smatrao da je ovo udaljavanje od svoje prave prirode – pravi razlog našeg nezadovoljstva i bolesti.

Značaj mentalnih simptoma («sve to potiče iz glave») je veliki u nastajanju hroničnih bolesti. Fizička bolest je samo slika mentalnog nereda koji nastaje kad, uprkos unutrašnjem glasu, usvajamo i prilagođavamo se načinu života koji je drugačiji, ponekad i suprotan od onog što nam naša priroda i naši instikti sugerišu.

Svako izvitoperenje naše prirode, svako udaljavanje od sopstvene prirode rezultuje patnjom, manjom ili većom, kratkotrajnom ili dugoročnom.

Bahove Cvetne esencije nam pomažu da odnegujemo  osobine kao što su:

Ljubav, Saosećanje, Duševni mir, Postojanost, Snagu, Razumevanje, Mudrost,Toleranciju, Opraštanje, Hrabrost…

Takođe nam pomažu da prevaziđemo prepreke ka harmoniji sa samim sobom i sveukupnim okruženjem. Prepreke su: posesivnost, strah, nestrpljivost, ravnodušnost, sumnja, pesimizam…

 

 

 

Bahove kapi ljubičaste boje u pipeti

 

 

Ključna ideja dr Baha bila je da se naprave preparati koji su potpuno bezbedni i jednostavni za upotrebu. Bahovih esencija ima 39. Možemo da samo jednu da koristimo, a možemo i da ih kombinujemo međusobno (2 ili više, a najviše 6, 7).

 

Bahove Cvetne esencije nam pomažu da odnegujemo  osobine kao što su:

Ljubav, Saosećanje, Duševni mir, Postojanost, Snagu, Razumevanje, Mudrost,Toleranciju, Opraštanje, Hrabrost…

Takođe nam pomažu da prevaziđemo prepreke ka harmoniji sa samim sobom i sveukupnim okruženjem. Prepreke su: posesivnost, strah, nestrpljivost, ravnodušnost, sumnja, pesimizam…

Ključna ideja dr Baha bila je da se naprave preparati koji su potpuno bezbedni i jednostavni za upotrebu. Bahovih esencija ima 39. Možemo da samo jednu da koristimo, a možemo i da ih kombinujemo međusobno (2 ili više, a najviše 6, 7).

 

Karakteristike Bahovih kapi

 • Kapi nemaju kontraindikacije, mogu da ih koriste čak I bebe, trudnice, mame dojilje, vrlo stari ili bolešću iscrpljeni ljudi
 • Efikasne su za otklanjanje emotivne I fizičke patnje
 • Efikasne su za sticanje osobina koje poboljšavaju kvalitet naše svakodnevice (tolerancija, koncentracija)
 • Primena ovih kapi ne isključuje primenu lekova druge vrste
 • Kapi ne mogu da se predoziraju
 • Primena kapi je nenasilna jer se nakaplje ispod jezika ili utrlja iza uva (bebe, onesvešćeni ljudi) nakaplje na dlan ili u čašu vode, u sok vruću supu ili kafu.
 • Nije potrebno verovati u dejstvo kapi da bi one delovale jer su kapi efikasne I kad se primene na kućnim ljubimcima ili cveću u saksijama, dakle u prilikama kada korisnik nema nikakav stav o tome, jedanko su efikasne za lečenje I negovanje kućnih ljubimaca I svih životinja, kao I biljaka.
 • Kapi nisu osetljive na spoljne uticaje (zračenje, mobilne telephone, mirise, svetlost, rentgenske aparate na aerodromima, pa je njihovo čuvanje jednostavno)
 • Mogu da se nose u tašni ili džepu, u random ili stambenom prostoru mogu da stoje na bilo kom mestu. Mogu se držati u frižideru kada u slučajevima kada se ne upotrebljavaju stalno, već samo po potrebi, kao što se npr koristi Rescue Remedy.

Za šta su dobre Bahove kapi?

Dobre su za sva mentalna i emotivna stanja koja nas preplavljuju i otežavaju da živimo slobodnije i opuštenije. To mogu biti strahovi, nesigurnosti, odsustvo samopouzdanja, konstantna tuga, depresivnost, ADHD kod dece i odraslih, hronični umor, anksioznost, fobije, razne druge hronične bolesti koje nas iscrpljuju, ljubomora, zavist, usamljenost, nervoza, rokovi koje zadajemo sami sebi ili nam ih drugi zadaju, pretrpavanje obavezama, nepoštovanje sebe, perfekcionizam, večito odlaganje, nedovršavanje stvari….i ima niz drugih problematika kod kojih kapi mogu da pomognu. Koje je vaše stanje koje biste voleli da prevazidjete?

Plaža sa morem sa natpisom život bez stresa belim slovima

Kako se koriste Bahove kapi?

Ideja dr Baha je bila da svako može da ih koristi. Kao npr ako se razbolite pa popijete lek tako ako se bojite uzmete Mimulus.

Da bi se odredila kombinacija koja je nam je potrebna u odredjenom trenutku potrebno je obaviti seansu sa Bahovim praktičarem koji je obučen upravo za to da nam pruži pomoć u odabiru esencija za našu kombinaciju.U toku razgovora se odredi koje su esencije potrebne za odredjeno stanje, ponašanje, osećanje. U kombinaciju ide maksimalno sedam esencija, a minimalno jedna.

Moguće je da i sami kod kuće pravimo svoju kombinaciju ukoliko imamo tzv bočicu zalihe od koje se pravi upotrebna bočica a može i direktno da se koristi iz bočice zaliha, i ukoliko imate odredjeno znanje na koji način vršimo izbor esencije.

Kada se napravi upotrebna bočica koristi se oralno tako što se uzimaju 4 puta po 4 kapi dnevno (ili ako su sprej bočice onda 4 puta po 2 prskanja) i to je minimalna doza koju treba uzeti da bi bilo efekata.

Preko te doze takodje je preporučljivo uzimati ukoliko nam se dese te situacije zbog kojih kapi koristimo i tada ih koristimo po potrebi i po nekom našem osećaju, sa učestalošću na par minuta, do trenutka dok ne osetimo olakšanje.

Možete videti spisak ovde i naći koje bi vam odgovorale.

Kako su nastale ?

1919. godine Edvard Bah je postao je patolog i bakteriolog u homeopatskoj bolnici u Londonu gde se upoznao sa radovima Samjuela Hanemana, osnivača homeopatije. Složio se s načinom razmišljanja da je potrebno lečiti pacijenta a ne bolest, te je započeo izradjivati homeopatske lekove. Ali i dalje mu to nije bilo dovoljno jednostavno jer je želeo da ih učini što pristupačnije ljudima.

Iako je bio uspešan lekar, smatrao je da nije našao jednostavne forme lečenja jer mu tadašnji pripravci nisu bili pripremljeni od prirodnih komponenata. A smatrao je da su rešenja za sve naše tegobe u prirodi. 1930.godine potpuno je napustio radno mesto lekara i otišao u Vels gde je istraživao učinke biljaka puštajući da ga vodi intuicija.

Jednog dana šetao je po livadi punoj rose, te je pomislio kako je rosa možda u sebe primila neka svojstva biljke na kojoj se nalazila. Iskoristio je rosu kako bi je istražio kao sirovinu za izradu pripravaka, no kako ju je teško bilo sakupit, na kraju je u staklenu posudu ulio čistu izvorsku vodu, stavio unutra nekoliko cvetova bilja koje bi izabrao i tako ih ostavio nekoliko sati na suncu.

Smatrao je da se tom vodom prožela vibracija i energija bilje od koje su potekli cvetovi i postala jako potentna. Verovao je da biljke zrače vibracijom koje imaju uticaj na stanje duševnih patnji koja su izvor svih bolesti.

Tako su nastale cvetne esencije.

Bohove kapi na ljubičastom listu